Att använda Aromalampa

Att använda Aromalampa

Att tända en aromalampa kan vara ett mysigt sätt att använda eteriska oljor i hemmet eller på arbetsplatsen. Aromalampan, eller doftlampan, är både en visuell detalj att vila ögonen på och den ger värme samt sprider väldoft. Olika dofter har också olika terapeutisk verkan och du kan på så sätt välja dofter för att skapa olika stämningar i ditt hem. Här följer några förslag på singeldofter som du kan använda och variera mellan! Att använda singeldofter, dvs att använda de eteriska oljorna en och en och inte i doftblandningar, är ett bra sätt att lära känna de olika eteriska oljorna, deras individuella dofter samt deras kvaliteter och verkan.

Börja alltid med att fylla upp skålen i aromalampan med vatten. Du fyller på vatten vid behov så att skålen ska aldrig blir torr medan lampan är tänd. Om detta ändå råkat hända så blås ut ljuset och låt den svalna. Häll aldrig vatten på en överhettad lampa!

Att använda eteriska oljor för sitt dagliga välbefinnande kan kännas lyxigt och ha en positiv inverkan på både kropp och sinne. Eteriska oljor kan även användas som förebyggande vård eller egenvård till exempel i förkylningstider och kan då bidra till att förbättra ditt allmäntillstånd, lindra vissa symptom samt påskynda läkning. Även om det finns forskning som visar på eteriska oljors olika terapeutiska verkan så är den information som du kommer att läsa på de här sidorna inte menat som medicinska råd och ska aldrig ersätta medicinsk behandling. Om du är sjuk är det ditt eget ansvar att kontakta läkare och se till att du får rätt vård.

Aromaterapi är ett sätt att med hjälp av naturliga dofter från växtriket stödja kroppens, själens och sinnets läkningsprocesser.

En heldag med eteriska oljor!
Citrongräs - Pepparmynta - Lavendel
På morgonen: Droppa 5-6 droppar Citrongräs i din aromalampa när du kliver upp ur sängen. Att vakna upp med citrongräs kan ge en känsla av att du får lite extra hjälp att vakna och komma in i dagen på ett positivt sätt.
Citrongräs kan hjälpa vid trötthet och dåligt humör.

På dagen: När du ska ta tag i dagens koncentrationskrävande uppgifter kan du ta hjälp av pepparmynta i din aromalampa. Droppa 3-4 droppar eterisk pepparmyntolja i din aromalampa och fyll på vid behov.
Pepparmynta kan hjälpa vid koncentrationskrävande arbete, förbättra minnet samt ge en uppiggande och positiv atmosfär.

På kvällen: När kvällen kommer och du vill varva ner kan lavendel hjälpa dig att börja ta det lugnt och släppa taget om dagens bekymmer. Droppa 7-8 droppar eterisk lavendel i din aromalampa och njut av en kopp lugnande örtte medan du sitter ner en stund och tar det lugnt. Lavendel kan upplevas som rogivande, balanserande och välgörande för kropp och själ.
Varmt lycka till!

Gå till produkterna: Citrongräs eterisk olja, Pepparmynta eterisk olja, Lavendel eterisk olja, Aromalampa

Aromalampa i förkylningstider
Rosmarin - Eukalyptus - Mejram
För barn: Rosmarin - Kajeput - Mejram
På morgonen: Droppa 4-5 droppar Rosmarin ct cineole (även kallad eukalyptol) din aromalampa när du kliver upp ur sängen. Rosmarin har en uppfriskande doft och kan verka uppiggande och stimulerande. Den kan befrämja andningen och hjälpa till att rensa luftvägarna. Den kan även ha en antibakteriell och antiviral effekt. Rosmarin har traditionellt även använts vid stelhet, trötthet, muskelvärk, dåligt minne samt för att förbättra koncentrationsförmågan och klara tanken.
OBS! Applicera aldrig rosmarin i eller i närheten av ansiktet på bebisar och små barn (0-5 år). Se till att din aromalampa är placerad oåtkomligt för barn.

För vuxna på dagen: Eukalyptus är kanske den mest kända eteriska oljan att använda i förkylningstider då den verkar befrämjande på luftvägar, andning, bihålor, kan minska, hosta, täppt näsa och till och med bihåleinflamation. Droppa 3-4 droppar eterisk Eukalyptusolja i din aromalampa och fyll på vid behov.
Eukalyptus kan även hjälpa vid tungsinne och brist på energi.
OBS! Applicera aldrig eukalyptus i eller i närheten av ansiktet på bebisar och små barn (0-5 år). Se till att din aromalampa är placerad oåtkomligt för barn.

För barn på dagen: Eterisk olja av Kajeput påminner om Eukalyptus men är mycket mildare och barn tål den mycket väl. Kajeput har traditionellt använts i förkylningstider då den är mycket antiseptisk, den kan verka befrämjande på andning, luftvägar och bihålor. Den kan minska förkylningssymptom såsom täppt näsa, öronvärk, kräkningar, värkande leder och trötthet. Droppa 3-4 droppar eterisk Kajeput i din aromalampa. När doften spridit sig i rummet kan du pausa aromalampan och sätta på den igen vid behov.

På kvällen: Placera doftlampan i sovrummet och droppa i 2-4 droppar Mejram i din aromalampa. Mejram kan lindra hosta, snuva, förkylning, influensa, luftrörskatarr, mm. Mejram kan även verka lugnande, rogivande, minska oro samt stilla tankarna och hjälpa till vid insomning.

Varmt lycka till med din aromalampa! 

Gå till produkterna: Rosmarin eterisk olja, Eukalyptus eterisk olja, Kajeput eterisk olja, Mejram eterisk olja, Aromalampa

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Utvalda kollektioner