Lär dig göra eget rakvatten och parfym

Lär dig göra eget rakvatten och parfym

Att använda aromatiska växter för hälsa och välmående samt för att sprida väldoft är en tradition som går mycket långt tillbaka i tiden. Växternas läkande kraft samt deras karaktäristiska dofter har troligen spelat en framträdande roll under historiens gång. Människans förmåga att uppfatta och urskilja doft är centrerad kring vårt luktorgan och där sitter över 350 olika receptorer som var och en kan ta emot de olika doftämnena som cirkulerar i luften.

När du tillverkar egen hudvård och egen parfym tar du själv kontroll över de produkter och de ingredienser som du vill använda på din hud och du kan då aktivt välja bort syntetiska dofter, hormonstörande ämnen, konserveringsmedel, gifter mm.

En botanisk parfym som enbart är komponerad av rena naturliga ämnen kan verkligen kännas levande och vital! Den väcker våra livsandar och vårdar samtidigt vår hud.

Att blanda eteriska oljor är en konst i sig och det finns många olika skolor som blandar utifrån olika principer. Vanligast är att utgå från principen om dofternas olika flyktighet och dela in de eteriska oljorna i tre grupper som kallas:

  • Toppnot: Hit hör de mest flyktiga eteriska oljorna t ex citrusoljor och vissa örter så som pepparmynta och citrongräs. Flyktighet 1-14*.
  • Hjärtnot (eller mellannot): Till hjärtnoterna hör de flesta blommor samt vissa kryddor såsom fänkål och lagerblad. Flyktighet 15-60.
  • Basnot: Basnoterna utgörs av de minst flyktiga eteriska oljorna ofta utvunna ur harts eller rötter. Flyktighet 61-100.

Här följer nu ett recept på ett lyxigt rakvatten med hudvårdande- och välgörande egenskaper. Men jag råder dig att experimentera! Välj dofter som du tycker om. Blanda i små doser, i små flaskor, märk noga med etikett och bygg upp ditt doftbibliotek. Så lär du dig med tiden mer och mer om att blanda och om vad just du tycker om!

Lyxigt rakvatten med hudvårdande egenskaper
Du behöver:
Glasflaska 10 ml med skruvkork eller spraymunstycke
Eteriska oljor av Neroli (toppnot), Patchuli (mellannot) och Sandelträ (basnot)
Sprit 40% eller starkare.

Gör så här:
Droppa direkt i den lilla glasflaskan (använd en liten minitratt om du tycker det är klurigt att pricka hålet)
3 droppar Neroli 10%
3 droppar Patchuli
3 droppar Sandelträ*
*) Notera: Det kan vara mycket svårt att få ut sandelträ ur flaskan på grund av att den är så otroligt trögflytande. Ta bort droppinsatsen och ersätt med en pipett för 5 ml flaskor. Då går det mycket lättare!

Sätt på locket och värm flaskan i handen samtidigt som du snurrar den mellan händerna. Nu blandas dina eteriska oljor samman och börjar bilda synergier.

Öppna flaskan och dofta försiktigt, din doftblandning är väldigt koncentrerad. Bedöm doften och kontrollera att du kan känna alla tre karaktärer. Sätt på korken igen och skaka flaskan mycket kraftigt i 1-2 minuter. Öppna och dofta igen. Lägg märke till hur doften förändrades efter omskakningen. Bedöm doften och avgör om du vill prova att skaka en gång till eller tillsätta någon extra droppe av någon av dessa tre. Tänk på att doften av sandelträ växer med tiden så även om du inte känner så mycket sandelträ just nu så kommer den att komma fram mer och mer efter 1-2 dygn.

Efter varje tillsatt droppe - värm flaskan i handen och skaka sedan kraftigt, dofta igen.

När du är nöjd med doften är det dags att tillsätta alkoholen. Fyll upp till hälften med alkohol, sätt på korken och skaka igen. Fyll sedan flaskan nästan helt upp, skaka, märk med etikett:

  • Namn
  • Exakt antal droppar av varje olja
  • Spritfabrikat
  • Datum

Nu ska parfymen mogna. Förvara parfymen mörkt och i rumstemperatur eller svalare. Jag låter mina doftblandingar och parfymer stå minst 21 dagar, men just parfymer blir bättre om de får stå ännu längre. Professionella parfymörer kan lagra parfymer 6 månader eller längre.

Varmt lycka till med din parfym!

*) Pouchers och Howards flyktighetsskala delar in de eteriska oljorna i flyktighet 1-100.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Utvalda kollektioner